Bygg en köksö i marmor

den 15 juni 2015

Råd och tips


Idag anses köksön som en exklusiv och fantastik uppfinning. Detta eftersom att den går att variera på många olika sätt. Den kan exempelvis användas som ett bakbord eller en plats där maten kan serveras. Har man en köksö förvandlas köket automatiskt till en mer soical plats där man tillsammans med familjen kan sitta och umgås, äta eller till och med laga frukosten, lunchen eller middagen tillsammans. Förutom detta kan en köksö även vara en arbetsplats för andra arbeten i köket.

svart köksö

Val av material


Man man bygga en köksö utav olika materialer och/eller olika bänkskivor. Det finns bänkskivor av exempelvis trä, sten och marmor. Oavsett vilken typ av bänkskiva du väljer till ditt kök måste du tänka på att det kommer att vara en stor investering som du och familjen kommer att leva med i många år framöver. Väljer du att bygga en köksö i marmor är det viktigt att tänka på att denna typ av material inte alls är lika tålig som exempelvis en granitskiva. Materialet marmor är lätt att repa och man måste vara extra försiktig när det gäller kolsyra, då bänkskivan kan frätas.
Har du alltså med bänkskiva av marmor krävs det extra försiktighet från både dig och familjen. Förutom att man inte får spilla läsk på skivan, får man också försöka undvika sura livsmedel och rengöringsmedel. Denna typ av bänkskiva är med andra ord väldigt känslig och när du rengör bänken får du endast använda milt diskmedel eller såpa.
När du bygger en köksö i marmor är det viktigt att tänka på att måtten, då det inte går att fixa till hörnen när du väl är klar med skivan. 

Med detta menas att man alltså blir tvungen att göra om hela bänkskivan om minsta lilla problem skulle uppstå. Var därför väldigt noggrann från början och skulle du behöva hjälp finns det alltid leverantörer som kan hjälpa dig att mäta.

Tänk på totalkostnaden


Tänk också på att det förutom priset på marmorn kan tillkomma andra kostnader såsom exempelvis polering och urtag för diskho. Eftersom att marmor är en typ av sten är den heller inte lättarbetat och därför kan det i framtiden också tillkomma andra kostnader. Fördelen med att bygga en köksö i marmor är att den inte kräver särskild stor underhållning till skillnad från en bänkskiva i trä. Tänk dock på att den är väldigt känslig och lätt kan repas av exempelvis kastruller och grytor. Ibland kan vätskor till och med tränga igenom ytskiktet och detta leder till att det blir missfärgningar på bänkskivan.

Köksö i marmor

Köksö i granit

Ta hjälp av en köksplanerare


Ett bra tips kan vara att ta hjälp av en kökplanerare, detta för att allting verkligen ska gå rätt till under bygget och för att slippa de små missarna som man annars själv skulle göra på egen hand.  För övrigt innan du börjar bygga din köksö ska du precis som även vid andra typer av bänkskivor tänka på måtten. Användbara mått som är viktiga att tänka på är väggarna, takhöjden, fönster, dörrar och element. Ju bättre och noggrannare arbete du gör redan från start, desto bättre och finare blir ditt kök!

köksö i nero assoluto granit

Relaterade stenar

Relaterade inlägg

SKICKA FÖRFRÅGAN på STENSKIVOR

Var vänlig och fyll i formuläret så återkommer vi med en icke-bindande offert inom 2 arbetsdagar.


Gör prisförfrågan

Få kostnadsfri rådgivning

Få hjälp av våra kökskonsulenter


Det kan vara svårt att veta vad som passar bäst. Vi gör upp till 200 projekt i månaden och har sett det mesta! 

Fyll i vårt formulär för konsultering så kommer en av våra kökskonsulenter snart att ta kontakt med dig.

Ge mig rådgivning

 

VILKA ÄR VI?

Vi på Stenskivor.se är experter inom stenbearbetning och jobbar hårt för att alltid ge dig den bästa service snabbt och noggrant - på Internet sedan 2010!

Vi arbetar kontinuerligt för säkerställa snabba leveranser med hög kvalitet och till ett bra pris.

Företaget tillämpar svenska avtal. Vi har ansvarsförsäkring genom Trygg Hansa.

Vi finns även i Danmark!

Information om cookies

Behandling av personuppgifter

SHOWROOMS

Välkommen till oss - i Stockholm & Malmö!

STOCKHOLM

Makajo
Brännkyrkagatan 82
118 23 Stockholm
E-post: hej@stenskivor.se
Tel: 08 708 94 00

MALMÖ
Stenyxegatan 29 1TR
213 76 Malmö
Tel: 040 306 350
E-post: hej@stenskivor.se
Cucina Di Design AB (stenskivor.se)
Org nr: 556652-2297

Kontakta oss

Du måste ange namn
Du måste ange e-postadress
Ogiltig e-postadress
Du måste ange giltigt telefonnummer
Meddelandet kan inte vara tomt