UNDERHÅLL & RENGÖRING AV STENBÄNKSKIVOR

SKÖTSEL AV STENSKIVAN


ANVÄND RENGÖRINGSPRODUKTER AVSEDDA FÖR STENAR. HOS OSS HITTAR DU PRODUKTER FRÅN BL.A. TENAX OCH SILESTONE SOM KOMMER ATT HJÄLPA DIG.

 

SNABBLÄNKAR TILL SKÖTSELRÅD FÖR OLIKA MATERIAL

SKÖTSEL AV MARMORSKIVA


För daglig rengöring använd en disktrasa som fuktas med vatten. All smuts och damm följer bort med trasan. Har du en polerad yta blir den nästan kliniskt ren. Undvik diskmedellösning i och med den kommer att lämna ett klibbigt ytskikt som tar bort stenens glans med tiden. Allrent (i vissa fall) och andra rengöringsmedel som innehåller sura lösningar eller salter ska inte användas därför att de ska skadar naturstenen.

Om du hanterar till exempel rå kyckling direkt på en marmorskiva använd TENAX eller annat rengöringsmedel avsett för naturstenar.

BORTTAGNING AV FETT OCH OLJEFLÄCKAR

För stark nedsmutsade ytor använd fettbortagningsmedel. Torka bort det rengöringsmedlet med en disktrasa. Eftertorka ytan med en vattenfuktad trasa.

Stenskivan ska impregneras åter efter en viss tidsperiod. Tumregeln är att kontrollera området runt diskhon och kranen. Om man ser att vattnet absorberas inom 10 – 15 min, är det dags att förnya impregneringen.

FETT/OLJA

Fett/oljefläckar ska avlägsnas så snabbt som möjligt för att förhindra att fett/olja tränger ned i stenen.

Fläckarna torkas torra med papper och tvättas med lösningsmedel som sedan sugs upp av papper eller absorberande medel. Lösningsmedlet kan vara lacknafta, thinner/cellulosaförtunning, aceton eller blyfri motorbensin (95 oktan).

REKOMMENDATIONER FÖR ATT HÅLLA DIN MARMORSKIVA I BRA SKICK.

∙ Marmor är ett förhållandevis poröst material och därmed känslig för fukt och luftföroreningar.

∙ Var noga med att inte använda sura allrengöringsmedel (tex Ajax) med PH värde under 7,0 då de angriper kalken i stenen och förstör den!

∙ Ta bort löst damm och smuts med en mjuk borste eller en dammtrasa.

∙ Rengör skivan genom att doppa en kökshandduk i ljummet såpavatten och stryk sedan varsamt över hela marmorskivan.

∙ För de ordentligt smutsiga partierna kan du använda den ruggade sidan av en tvättsvamp. Testa först på ett mindre synligt parti, så att du märker om den är för hård. Skölj sedan med vatten och torka torrt med en trasa.

∙ Använd underlägg till alla glas, flaskor och koppar.

∙ Nya skivor bör alltid behandlas ett par gånger i början. Stryk på ett tunt lager med en tunn och fin olja, till exempel STENIFIX 100+ (finns att köpa på Seos på Södermannagatan 49 i Stockholm). Låt det ligga och dra in i stenen över natten och torka på morgonen bort oljan som är kvar. På samma sätt underhåller du sedan skivan ett par gånger om året, det ger den både ett vacker lyster och en skyddande effekt.

∙ Vid skötsel av marmor bör man tänka på att de är känsliga för syror. Därför ska man aldrig använda sura rengörings-medel. Medel för avlägsnande av kalkbeläggningar, som exempelvis toalettrengöringsmedel är skadliga och orsakar frätskador. Andra sura vätskor som vin, ättika, vinäger, kaffe , fruktjuice, kolsyra etc är också skadliga för skivan.  Framför allt är polerade ytor känsliga där matta, etsade fläckar lätt uppstår.

Om du har följt ovan rekommendationer så bör din marmorskiva vara länge och den blir bara vackrare med åren.

“SÄTT IGÅNG! ANVÄND VÅR OFFERTGUIDE”


Med vår enkla guide för prisförfrågan får du en korrekt offert på just den produkt du tänkt dig. Med en riktig offert är det enkelt för dig att jämföra priser och få en kostnadsbild av ditt projekt – oavsett om det är stort eller litet.

Du gör ingen beställning genom att använda offertverktyget utan får enbart en offert på den produkt du är intresserad av.

 (Sitter fläcken djupare används pastametoden (se nedan). Skölj med Allrent i brukslösning.)

PASTAMETODEN

Metoden innebär att det aktuella lösningsmedlet blandas med ett absorberande pulver, t.ex. krita, bentonitlera eller potatismjöl, till en pasta.

Denna läggs på fläcken, som eventuellt först fuktas med lösningsmedlet. Pastan får ligga kvar tills den torkat, varefter den borstas bort och ytan tvättas med vatten. Prova först på liten yta.

Vid behov upprepas behandlingen.

OLJE-/LACKFÄRG

Använd thinner eller terpentin i kombination med papper och därefter i pastaform. Eftertvättning med ammoniak i vattenlösning vid behov.

 

FLÄCKBORTTAGNINGSMEDEL

Följ skyddsföreskrifterna noga!

Lösningsmedel som inte skadar naturstenen:


∙ Thinner = Cellulosaförtunning 

∙ Blyfri bensin, motorbensin (95 oktan) 

∙ Aceton 

∙ Lacknafta 

∙ Terpentin 

∙ T-röd (sprit) 

∙ Etylacetat 

∙ EDTA neutral (i bl.a. tvättmedel) 

∙ Ammoniak 

∙ Polishbort

Tvätta noga med Allrent i brukslösning efter användning av medlen.

Lösningsmedel som kan skada marmor/kalksten och fogar:


∙ Glykolsyra 

∙ Oxalsyra 

∙ Ättiksprit 

∙ Klorin (kan bleka stenen) 

∙ Väteperoxid (bleker)

∙ Kaustik soda

Tvätta noga med Allrent i brukslösning efter användning av medlen.

SKÖTSEL AV GRANITSKIVA


Granit är ett extremt hårt naturmaterial som är mycket tåligt och även ogästvänligt mot bakterier (nästan lika bra som rostfritt stål) och lämpar sig väl som bänkskiva i köket, där det mycket väl står emot det dagliga slitaget.

Granit är mycket värmetåligt, man kan ställa varma kastruller och bakplåtar direkt på stenskivan men man bör inte ställa gjutjärngrytor direkt på stenskivan då gjutjärn avger hög värme under lång tid, detta kan resultera i en spricka då även graniten värms upp och expanderar.

Knivar är normalt heller inget problem, (förutom att kniven blir slö av att man skär direkt på stenskivan) men det finns knivar som har extra hårt stål i sig och dessa kan, om man har otur, repa granit. Vår rekommendation är därför att man ska använda skärbräda, om inte annat så slipper ni slipa era knivar så ofta.

IMPREGNERING

I all sten, även granit, så finns det porer och mikrosprickor detta gör att vätska sugs in och om vätskan är färgad och stenskivan ljus, så kan man få fläckar som letar sig ner i stenen och kan vara svåra att få bort.

En bra impregneringsvätska fungerar på så sätt att den sugs in i stenens mikrosprickor där den härdar och därigenom bildar en "propp" så att andra vätskor inte kan komma in i stenen och missfärga den. Impregneringen skall alltså inte ligga ovanpå stenens yta som någon sorts lack. Moderna impregneringsmedel är oftast silikonbaserade.

Hur ofta man måste impregnera beror på vilken typ av sten det är och på hur mycket den används. Normalt dröjer det mellan 1-5 år innan skivan behöver impregneras igen.

För tätt mellan impregneringarna kan resultera i en "dimmig" och matt sten yta genom att en beläggning av gammal impregnering byggs upp på bänkskivan.

Stenens känslighet för fläckar varierar. De viktigaste faktorerna är stentyp och stenens täthet. Även färg, textur, ytbearbetning och stenytans allmänna tillstånd påverkar.

Svart granit t.ex. är så tät att inte ens impregneringsmedlet tränger in i stenen, på ljusare sten ger Akemi Antifläck ett gott skydd mot fläckar.

Om era skivor är av svart granit så är skivorna, efter montering och rengöring, nu klara för användning. 

Impregneringen fördelas flödigt över skivan, t.ex. med hushållspapper och ska ligga och dra i några minuter, (se på flaskans etikett). Se hela tiden till att skivan är fuktig, lägg på mer där det behövs, sedan torkas överflöd bort. På vissa stensorter kan man upprepa proceduren så att man ”mättar” stenen.

RENGÖRING

För det dagliga underhållet räcker det normalt med ljummet vatten och en trasa (gärna av microfiber om ni har en svart stenskiva) för att få stenen ren, vanliga rengöringsmedel för kök fungerar naturligtvis även på stenskivan.

Tvätta dock inte din granitbänkskiva med diskmedel och vatten, diskmedelsrester klibbar sig fast och ger efter en tid en tunn beläggning på sten ytan vilket gör att den ser missfärgad och glanslös ut, även Ajax kan bilda en hinna på stenen.

Använd inte rengöringsmedel innehållande slipmedel, då dessa kan skada stenens polerade yta så att den blir matt och fläckig. Såpa är en ren naturprodukt som lämpar sig väl för att rengöra stenskivor med, den ger lyster och ett visst skydd åt stenen.

Ta för vana att alltid torka upp spill, särskilt varmt fett, genast för att undvika att den sugs in i stenen.

OM EN FLÄCK UPPSTÅR - FLÄCKBORTTAGNING

Granit är ett naturmaterial där varje skiva har sitt speciella utseende och egenskaper och om fläckar uppstår så ska de tas bort snabbt för att hindra dem att sprida sig i stenmaterialet.

Försök först suga upp fläcken med hushållspapper eller absorberande medel, bearbeta sedan med fuktig duk och vatten. Därefter används en lösning av vatten och diskmedel eller Allrent.

Arbeta alltid utifrån och in mot fläckens mitt för att undvika spridning av fläcken.

Används någon form av lösningsmedel så skölj noga med vatten och Allrent efteråt..

Tränger fläcken djupt ned kan den vara mycket svår eller omöjlig att få bort.

Grundprincipen bygger på ”pastametoden”, det innebär att det aktuella lösningsmedlet blandas med ett absorberande pulver, t.ex. krita eller potatismjöl, till en pasta. Denna läggs på fläcken, som eventuellt först fuktas med lösningsmedlet. Pastan får ligga kvar tills den torkat, varefter den borstas bort och ytan tvättas med vatten. Prova först på liten yta. Vid behov upprepas behandlingen.

FETT/OLJA

Fett/oljefläckar ska avlägsnas så snabbt som möjligt för att förhindra att fett/olja tränger ned i stenen. Fläckarna torkas torra med papper och tvättas med lösningsmedel som sedan sugs upp av papper eller absorberande medel. Lösningsmedlet kan vara lacknafta, thinner/cellulosaförtunning, aceton eller blyfri motorbensin (95 oktan).

Sitter fläcken djupare används pastametoden.

Lösningsmedel som inte skadar granit:


∙ Aceton

∙ Ammoniak

∙ Blyfri bensin, motorbensin (95 oktan)

∙ Lacknafta

∙ Terpentin

∙ Thinner = Cellulosaförtunning

∙ T-röd (sprit)

Tvätta noga med Allrent i brukslösning efter användning av medlen.

Lösningsmedel som kan skada marmor/kalksten:


∙ Glykolsyra

∙ Kaustik soda

∙ Klorin (kan bleka stenen)

∙ Oxalsyra

∙ Väteperoxid (bleker)

∙ Ättiksprit

Tvätta noga med Allrent i brukslösning efter användning av medlen.

SKÖTSEL AV KOMPOSITSKIVA


ATT ÄGA, UNDERHÅLLA OCH NJUTA AV DIN KOMPOSITSKIVA

∙ När du köper kompositskivor från oss med polerad yta håller dom så pass hög standard så att någon särskild underhåll inte behövs.

∙ Om du har polerad yta kan den rengöras med hjälp av milt flytande två och fuktig luddfri duk eller mikrofiberduk. Tvätta sedan med vatten och torka av.

∙ Man bör alltid använda rengöringsmedel med ett pH-värde mellan 5-8. Utsätts ytan för medel över - eller under bör du omgående rengöra ytan med rikliga mängder vatten.

∙ Om du mot förmodan får en fläck på din kompositskiva använd först en mjuk trasa, varmt vatten och vårt rengöringsmedel. Låt det verka några sekunder och torka sedan av ytan. Skölj rikligt med vatten och torka av.

∙ För att förhindra repor och liknande skador bör du alltid använda en skärbräda. Komposit är väldigt resistant mot repor men vi tycker det är alltid bäst att ta det säkra före det osäkra.

∙ Kompositen skiljer sig från natursten när det gäller vilka livsmedel som kan orsaka skador. Du kan spilla vin, juice, kaffe, te, läsk mm utan att det kommer att ge frätskador (som på marmor) eftersom ytan är inte lika porös som natursten. Vätska kan alltså inte tränga igenom ytan. Eftersom vätska inte kan trängas in i materialet är potientialen för baktieriell reproduktion avsevärt mindre.

∙ Trots att kompositskivor klarar mycket höga temperaturer bör du alltid använda grytunderlägg. Plötsliga temperaturförändringar kan orsaka sprickor; särskilt vid eller i närheten av kanter eller skarv.

LADDA NER VÅR UNDERHÅLL & RENGÖRINGSMANUAL.


UNDERHÅLL & RENGÖRING

ÄR DU FORTFARANDE OSÄKER ÖVER VAD DU BEHÖVER FÖR DITT HEM?

Läs mer om våra tillval och vad du bör tänka på

Kantprofiler


LÄS MER

Bearbetningar


LÄS MER

FÅ KOSTNADSFRI RÅDGIVNING

Få hjälp av våra kökskonsulenter


Det kan vara svårt att veta vad som passar bäst. Vi gör upp till 200 projekt i månaden och har sett det mesta!

Fyll i vårt formulär för konsultering så kommer en av våra kökskonsulenter snart att ta kontakt med dig.

GE MIG RÅDGIVNING

 

Upp
© 2023 Cucina Di Design