Välj rätt bänkskiva till köket

VÄLJ KANTPROFIL


LÄS MER

VÄLJ BEARBETNING


LÄS MER

SKÖTSEL


LÄS MER

VILKEN STEN PASSAR DITT KÖK ELLER BADRUM BÄST?


Att välja bänkskiva till köket är tufft. Vi hjälper ett par hundra kunder varje månad och under resans gång har vi lärt oss lite tricks och tips - allt från den trendkänslige som vill ha det senaste ur Dekton Industrial Collection till den som vill ha ett klassiskt utseende med äkta Carraramarmor. Vi löser det!

Oavsett om du funderar på mera vanligt förekommande material som trä eller laminat hoppas vi att vår guide är till hjälp.

1: Vilket material ska du välja? Vissa material tål mer än andra. Granit är väldigt tåligt, medan till exempel marmor och kalksten är känsligt för vissa material, som syror av olika slag. Sandsten och lerskiffer bör undvikas som bänkskiva, då materialen inte riktigt tål det. Trä kan vara brandfarligt och keramik (Dekton) är bäst men också dyrast. Alla material har sina unika för – och nackdelar.

Man kan säga att trä/laminat är bänkskivor där man får mycket för pengarna men hållbarheten är inte det bästa. Laminat är inte lika hållbar som sten och förslits redan efter ett par år. För dig som tänker på miljön är Laminat/trä bra miljöval men den korta livslängden är en negativ faktor då den bör bytas ut efter några års slitage.

2: Se efter vad du har för behov och vilket material som du tycker om, och välj utifrån det. Har du barn? Var i huset ska bänkskivan användas? Går den att enkelt byta ut om det skulle behövas? Din livssituation, familjesituation och behov är mycket viktiga faktorer i ditt val. Du som har barn och kanske inte hinner torka upp ketchupen på en gång kanske bör fundera på en bänkskiva som tål mer än tex laminat eller trä. Funderar du på att bo kvar länge är det kanske mera ekonomiskt att satsa på en bänkskiva som håller 25+år.

3: Hur mycket tid har du att lägga på att underhålla bänkskivan? Även det är viktigt när du väljer vilken sorts skiva du ska ha; vissa material har större behov av underhåll än andra. Man kan säga att trä, laminat, betong kräver lite mer underhåll (lättare att skada skivan) än natursten, komposit eller keramik.

4: Vad har du råd med? Den ekonomiska faktorn är viktig för många. Kostnaden kan variera stort, beroende på material, hur stora bänkskivor du ska ha och så vidare. Beräkna på ett ungefär hur mycket du har tänkt dig att det ska kosta, och ta med det i beräkningen när du väljer bänkskiva. Ska du ha köket länge är det kanske värt att investera i något som håller länge - ska du flytta om ett par år kanske det räcker med ett billigare material. Väljer du däremot några av våra produkter har vi möjlighet att erbjuda avbetalning på stenskivan samt monteringen. Fråga oss för mer information!

5: Vilken stil har du på köket i övrigt? Det är också något att fundera på när du gör ditt val, då valet av bänkskiva kan göra mycket för intrycket och stilen i köket (eller valfritt annat rum som skivorna ska placeras i).

6. Sist men kanske det viktigaste - är ytan säker för regelbunden kontakt med livsmedel? Vissa naturstenar behandlas med kemikalier för att ge en viss färg eller mönster. Dessa är inte avsedda för att användas i köket. Om du överväger att köpa en granitsten så är det väldigt viktigt att kontrollera att den inte är behandlad med några kemikalier.

Marmor Bianco Carrara

Moder natur är fantastisk! Mjukare än granit och används överallt i hemmet. Här i Sverige är vi vana vid att se marmor i köket som bänkskiva, i badrummet och även som soffbord eller ovanpå en möbel. Tittar vi i söderut och i USA finner man marmor precis överallt - duschar, fönsterbrädor, golv, trappor etc. Det är ett unikt material sett till utseende, den ena är inte den andra lik. 

Nackdelen med marmor är just att det är ett något mjukare material än tex granit. Man får vara beredd på att det kan uppstå fläckar eftersom stenen har lättare att absorbera vätska och är känslig för frätskador. Det är viktigt att impregnera regelbundet och hålla bänkskivan ren.

Ytbehandling

Det går att bestämma både känsla och utseende utifrån vilken ytbehandling du väljer. En polerad ytbehandling ger en blank och lysande yta där marmoreringen verkligen sticker ut. Det är elegant, klassiskt och riktigt snyggt! Väljer du däremot en matt ("honed") behandling tonas skillnaderna i ådringarna ner, ytan känns mindre sträv än en polerad bänkskiva. Matt yta används mycket i kök, badrum och golv.

Mathantering

Marmor är naturmaterial. Under bearbetningen använder vi vatten för att kyla ner sågen och sedan impregneras skivorna med med från Tenax utan några kemikalier.

image-from-ios

Granit (Natursten)

Granit kommer från alla världens hörn och transporteras miljövänligt med lastfartyg där det är möjligt. Granit är väldigt vanligt förekommande på våra svenska köksbänkar men kan också användas som fönsterbrädor, beklädnad, bordsskivor, golv, trappor och i badrummet. Granit absorberar mindre vätska än tex marmor - och tål mycket mer. Det är ett utmärkt val som köksbänkskiva helt enkelt.

Stenen skapas av den extrema värme och trycket i jordskorpan och beroende på kombinationen av mineralerna (bioit, kvarts etc) får graniten sina djupa och exotiska utseende med ibland komplex vener och snygga färger. 100% naturligt och varje skiva är unik.

Ytbehandling

Precis som med marmor förändras stenens utseende markant utifrån vilken ytbehandling du väljer. En polerad yta reflekterar mera ljus, poleringen stänger stensporerna så att känslan blir att stenen blir blank och lysande. För köksbänkskivor är detta vår mest populära ytbehandling. Väljer du en matt ("honed") yta reflekteras mindre ljus och ger ett mera sobert intryck. Ytan blir lite mer känslig för fingerfläckar (som naturligtvis går snabbt att torka bort) och andra märken eftersom den matta ytan inte förseglar lika bra som den polerade. Väljer du en matt ytbehandling till köksbänkskivan kommer det att krävas lite mer underhåll än en polerad. I bilden bredvid ser vi en Nero Assoluto en sommarsdag - polerad yta och reflektion av solljus.

Mathantering

Granit är naturmaterial, precis som marmor. Bearbetningsprocessen är samma för marmor; vi använder bara vanligt vatten vid utskärningen och skivorna impregneras med Tenax - utan kemikalier.

20181019_144506

KOMPOSIT/KVARTSSTEN

När du väljer en bänkskiva som är "komposit" är det en produkt som består av upp till 94% naturlig kvarts.

Det är en utmärkt material som passar överallt. Här i Norden använder vi det mest som yta för köksbänkskivor men utanför våra gränser finns det i badrum, golv och som väggbeklädnad. Helt okej att använda överallt, helt enkelt!

En stor fördel med att använda en "produkt" som komposit är att skivorna kommer i bestämda storlekar. Natursten kommer "som naturen skapade det". Det innebär att du kan ofta behöva mindre skarvar.

En nackdel med Silestone - och alla kvartskompositstenar är att vid exponering för UV-ljus (dvs utomhus) så kan det bli lite missfärgning över tid.

Ytbehandling

Alla våra Silestoneskivor i lager är polerade - vilket är det absolut mest populära och enligt våra kunder det absolut snyggaste.

Tjocklekar

Trenden går mot att använda 20mm istället för 30mm; vilket är goda nyheter för våra trendkänsliga konsumenter eftersom 20mm är billigare!
Silestone finns i 12, 20 och 30mm.

Mathantering

Alla tillverkningsställen runt om i världen där Silestone produceras är NSF/ANSI Standard 51 kompatibla.

 

cindy-crawford-silestone

Få kostnadsfri rådgivning

Få hjälp av våra kökskonsulenter


Det kan vara svårt att veta vad som passar bäst. Vi gör upp till 200 projekt i månaden och har sett det mesta!

Fyll i vårt formulär för konsultering så kommer en av våra kökskonsulenter snart att ta kontakt med dig.

Ge mig rådgivning

 

SKICKA FÖRFRÅGAN på STENSKIVOR

Var vänlig och fyll i formuläret så återkommer vi med en icke-bindande offert inom 2 arbetsdagar.


Gör prisförfrågan

VILKA ÄR VI?

Vi på Stenskivor.se är experter inom stenbearbetning och jobbar hårt för att alltid ge dig den bästa service snabbt och noggrant - på Internet sedan 2010!

Vi arbetar kontinuerligt för säkerställa snabba leveranser med hög kvalitet och till ett bra pris.

Företaget tillämpar svenska avtal. Vi har ansvarsförsäkring genom Trygg Hansa.

Vi finns även i Danmark!

Information om cookies

Behandling av personuppgifter

SHOWROOMS

Välkommen till oss - i Stockholm & Malmö!

STOCKHOLM

Makajo
Brännkyrkagatan 82
118 23 Stockholm
E-post: hej@stenskivor.se
Tel: 08 708 94 00

MALMÖ
Stora Nygatan 29
211 37 Malmö
Tel: 040 306 350
E-post: hej@stenskivor.se
Cucina Di Design AB (stenskivor.se)
Org nr: 556652-2297

Kontakta oss

Du måste ange namn
Du måste ange e-postadress
Ogiltig e-postadress
Du måste ange giltigt telefonnummer
Meddelandet kan inte vara tomt