Delning av en stenskiva vid spishällen

Publicerad: den 24 januari 2017. Uppdaterad: den 19 juni 2019

När en delning sker vid spishällen, så fäster man en metall armering i graniten och kvartskomposit. Metall armering används för att öka hållfastheten i stenen/delningen, detta görs för att minska risken för att skivorna skall gå sönder och förstöra till exempel golvet eller personerna som bär stenen vid installationen Vid marmor använder man sig av glasfiber istället för metall eftersom metallen kan synas igenom stenen.

Om bänkskivan överskrider 2.8-3 meter så delar man stenen, delningen beror på vilket material som används då marmor är känsligare än vad granit och kvartskomposit är. Vid installationen försöker man lägga delningen intill spishällen för att synligheten ska minimeras så gott det går.

Maxlängden på granit och marmor skiftar, men när man kollar på maxlängden på blocken som bryts ut ur stenbrottet så ligger maxlängden för granit på 2.9-3.3 meter, marmor 2.8-3.1 meter och maxlängden på kvartskomposit ligger alltid på 3.0 meter då den är tillverkad. Det finns dock faktorer som kan påverka maxlängden på stenskivorna, så som utskärningar i stenen för vask och häll då en utskärning kommer göra stenen känsligare. Andra saker som kan påverka längden är trånga passager, trapphus och hiss.

Delning vid spishällen

delning vid spishällen - stor bild

Hur limmar man en skarv intill spishällen?

När man ska limma en skarv intill spishällen så lägger man stenarna på köksstommarna, därefter lägger man plastbrickor under för att stenen ska ligga plant och skarven ska bli jämn ovantill och i framkanten. Stenarna lägger man så de har ett avstånd på 3-8 mm och fäster maskeringstejp vid skarven, sedan pressar man ner rikligt med silikon. Vi använder oss av silikon som matchar bänkskivans färgoch silikonet är anpassat för natursten. Maskeringstejp användes för att det inte ska komma silikon uppe på ytan.

 

Efter att man fyllt skarven med silikon så pressar man ihop skivorna så tight det går, då använder mig sig av kilar på kortsidorna för att få ett snyggare resultat. När man pressat ihop skivorna så sprutar man såpvatten på silikonet för att den ska bli lättare att arbeta med. Den överflödiga silikonet tar man bort med hjälp av en gummiskrapa och efter det kan man ta bort maskeringstejpen och torka torrt. För att få bort eventuella silikonrester så fuktar man ett papper med thinner eller aceton och torkar bort det.

 

Silikonet låter man sedan härda i 24 timmar innan man tar bort kilarna och monterar spishällen.

armering vid skarvning
armering vid skarv

SKICKA FÖRFRÅGAN på STENSKIVOR

Var vänlig och fyll i formuläret så återkommer vi med en icke-bindande offert inom 2 arbetsdagar.


Gör prisförfrågan

Få kostnadsfri rådgivning

Få hjälp av våra kökskonsulenter


Det kan vara svårt att veta vad som passar bäst. Vi gör upp till 200 projekt i månaden och har sett det mesta! 

Fyll i vårt formulär för konsultering så kommer en av våra kökskonsulenter snart att ta kontakt med dig.

Ge mig rådgivning

 

VILKA ÄR VI?

Vi på Stenskivor.se är experter inom stenbearbetning och jobbar hårt för att alltid ge dig den bästa service snabbt och noggrant - på Internet sedan 2010!

Vi arbetar kontinuerligt för säkerställa snabba leveranser med hög kvalitet och till ett bra pris.

Företaget tillämpar svenska avtal. Vi har ansvarsförsäkring genom Trygg Hansa.

Vi finns även i Danmark!

Stenskivor.se är medlem i sveriges stenindustriförbund

Information om cookies

Behandling av personuppgifter

SHOWROOMS

Välkommen till oss - i Stockholm & Malmö!

STOCKHOLM

Makajo
Brännkyrkagatan 82
118 23 Stockholm
E-post: hej@stenskivor.se
Tel: 08 708 94 00

MALMÖ
Stora Nygatan 29
211 37 Malmö
Tel: 040 306 350
E-post: hej@stenskivor.se
Cucina Di Design AB (stenskivor.se)
Org nr: 556652-2297

Kontakta oss

Du måste ange namn
Du måste ange e-postadress
Ogiltig e-postadress
Du måste ange giltigt telefonnummer
Meddelandet kan inte vara tomt