Delning vid spishällen

Publicerad den 24 januari 2017 | Uppdaterad den 15 juni 2023

När en delning sker vid spishällen, så fäster man en metall armering i graniten och kvartskomposit. Metall armering används för att öka hållfastheten i stenen/delningen, detta görs för att minska risken för att skivorna skall gå sönder och förstöra till exempel golvet eller personerna som bär stenen vid installationen Vid marmor använder man sig av glasfiber istället för metall eftersom metallen kan synas igenom stenen.

Om bänkskivan överskrider 2.8-3 meter så delar man stenen, delningen beror på vilket material som används då marmor är känsligare än vad granit och kvartskomposit är. Vid installationen försöker man lägga delningen intill spishällen för att synligheten ska minimeras så gott det går.

Maxlängden på granit och marmor skiftar, men när man kollar på maxlängden på blocken som bryts ut ur stenbrottet så ligger maxlängden för granit på 2.9-3.3 meter, marmor 2.8-3.1 meter och maxlängden på kvartskomposit ligger alltid på 3.0 meter då den är tillverkad. Det finns dock faktorer som kan påverka maxlängden på stenskivorna, så som utskärningar i stenen för vask och häll då en utskärning kommer göra stenen känsligare. Andra saker som kan påverka längden är trånga passager, trapphus och hiss.

Delning vid spishällen

delning vid spishällen - stor bild

Hur limmar man en skarv intill spishällen?

När man ska limma en skarv intill spishällen så lägger man stenarna på köksstommarna, därefter lägger man plastbrickor under för att stenen ska ligga plant och skarven ska bli jämn ovantill och i framkanten. Stenarna lägger man så de har ett avstånd på 3-8 mm och fäster maskeringstejp vid skarven, sedan pressar man ner rikligt med silikon. Vi använder oss av silikon som matchar bänkskivans färgoch silikonet är anpassat för natursten. Maskeringstejp användes för att det inte ska komma silikon uppe på ytan.

 

Efter att man fyllt skarven med silikon så pressar man ihop skivorna så tight det går, då använder mig sig av kilar på kortsidorna för att få ett snyggare resultat. När man pressat ihop skivorna så sprutar man såpvatten på silikonet för att den ska bli lättare att arbeta med. Den överflödiga silikonet tar man bort med hjälp av en gummiskrapa och efter det kan man ta bort maskeringstejpen och torka torrt. För att få bort eventuella silikonrester så fuktar man ett papper med thinner eller aceton och torkar bort det.

 

Silikonet låter man sedan härda i 24 timmar innan man tar bort kilarna och monterar spishällen.

armering vid skarvning
armering vid skarv

Relaterade blogginlägg

Upp
© 2023 Cucina Di Design