Carrara C? Marmor? eller Granit. Vilken är bäst?

Publicerad: den 15 juni 2015. Uppdaterad: den 19 juni 2019

MARMOR ELLER GRANIT SOM BÄNKSKIVA I KÖKET


Marmor eller granit?

Att välja rätt material är ett viktigt moment i valet av bänkskiva, och det börjar i dagsläget bli mer och mer vanligt att välja stenskivor av olika slag. I den här artikeln ska vi titta på materialen marmor och granit, och göra en jämförelse mellan båda materialens fördelar och nackdelar. Just i denna artikel behandlar vi alltså bara ren natursten och inte kompositen (kvartz).

Rent generellt kan man säga att stenskivor är relativt dyra i inköp (i jämförelse med till exempel trä och stål) men att de i gengäld har lång livslängd och är hållbara. Frågar du oss så vill vi gärna lägga till att natursten är otroligt mycket snyggare också! :)

Tittar vi på kostnadsbilden är granit och marmor jämförbara. Det skiljer lite mellan de olika stentyperna - vissa marmorstenar är billigare än granit och vissa granitstenar är billigare än marmor. Slår man ut det på kökets livslängd är skillnaden försumbar.

Något som är viktigt är vilken stil du har i övrigt i köket, och att hitta något material som passar ihop med resten av köket. Stilen är viktig, men minst lika vikigt att tänka på är i vilken sorts miljö skivan ska sitta i och vilket sorts slitage den ska tåla. Är slitaget ganska högt och om bänken ska användas mycket, så kan det vara det bästa med en bänkskiva som tål lite mer - och då blir graniten mera intressant.

Marmor är ett klassiskt material, och passar bra i både äldre och nyare hem. Det kommer i fler stilar och nyanser, och har både mörkare och ljusare färger att välja mellan. Dock är det porösare och mjukare än granit, och mindre tåligt för skador och missfärgningar. Spiller du något, så måste du vara snabb med att torka upp det så att det inte blir fläckar. Det går dock att behandla ytan med impregnering så att missfärgningar och fläckar inte sätter sig lika lätt. Det går även att polera skivan vilket ger den en blank yta, och gör att repor inte syns på samma sätt. Alla våra stenar är impregnerade i fabrik. Väljer du vår installationstjänst görs ännu en impregning av stenen på plats.

Graniten tål mer än marmorn, och tål spill, stötar och så vidare bättre än marmorn. Detta gör att graniten är extra lämplig på platser där bänkskivorna utsätts för stort slitage. Det finns ett trettiotal olika sorters granit att välja mellan, så valmöjligheterna är ganska stora.

En annan sak att tänka på är vilken färg du ska välja på skivan. Granit är generellt mörkare, även fast både marmor och granit finns i flera nyanser. Fläckar syns mindre tydligt på mörkare material.

Så det finns en del aspekter att tänka på. I köket, som används mycket och där det kan förekomma en del spill och kladd, kan graniten vara mer lämplig, särskilt om ni är en barnfamilj.Likaså kan graniten kanske vara mer lämplig i garaget, där det även där kan vara en del spill från olika vätskor, tunga saker och så vidare.

Gäller det fönsterbrädor, TV-bänkar och liknande kan marmor absolut vara både lämpligt och snyggt.Det viktigaste är som sagt att se på vad bänken ska användas till och utgå från det, och därifrån sedan välja färg, stil och så vidare på bänkarna.

Kanske kan ni ha granit på vissa ställen och marmor på andra? Utgå från era behov och ta den tiden ni behöver för att komma fram till en bra lösning, då stenbänkar håller i många år. 

Självklart finns vår kundtjänst och kökskonsulenter till ert förfogande! Vi hjälper till med allt från planering, ritning, rådgivning till själva renoveringen & installationen.

SKICKA FÖRFRÅGAN på STENSKIVOR

Var vänlig och fyll i formuläret så återkommer vi med en icke-bindande offert inom 2 arbetsdagar.


Gör prisförfrågan

Få kostnadsfri rådgivning

Få hjälp av våra kökskonsulenter


Det kan vara svårt att veta vad som passar bäst. Vi gör upp till 200 projekt i månaden och har sett det mesta! 

Fyll i vårt formulär för konsultering så kommer en av våra kökskonsulenter snart att ta kontakt med dig.

Ge mig rådgivning

 

VILKA ÄR VI?

Vi på Stenskivor.se är experter inom stenbearbetning och jobbar hårt för att alltid ge dig den bästa service snabbt och noggrant - på Internet sedan 2010!

Vi arbetar kontinuerligt för säkerställa snabba leveranser med hög kvalitet och till ett bra pris.

Företaget tillämpar svenska avtal. Vi har ansvarsförsäkring genom Trygg Hansa.

Vi finns även i Danmark!

Information om cookies

Behandling av personuppgifter

SHOWROOMS

Välkommen till oss - i Stockholm & Malmö!

STOCKHOLM

Makajo
Brännkyrkagatan 82
118 23 Stockholm
E-post: hej@stenskivor.se
Tel: 08 708 94 00

MALMÖ
Stenyxegatan 29 1TR
213 76 Malmö
Tel: 040 306 350
E-post: hej@stenskivor.se
Cucina Di Design AB (stenskivor.se)
Org nr: 556652-2297

Kontakta oss

Du måste ange namn
Du måste ange e-postadress
Ogiltig e-postadress
Du måste ange giltigt telefonnummer
Meddelandet kan inte vara tomt