Publicerad: den 15 juni 2015. Uppdaterad: den 19 juni 2019
Urbana legender om granitskivor
Det vanligaste är en tjocklek på 30mm. Men 20mm är också populärt.
Granitskivor är snygga, praktiska och tål mycket. Men vi får många frågor från våra kunder om vad exakt som gäller.
I denna post tänkte vi reda ut lite begrepp – lite FAQ – kring granitskivor och vad som egentligen gäller.
Hur lätt är det att göra repor?
Den fråga vi får mest rör repor. En granitskiva är reptålig och under normal användning kommer den inte att repas. Jag skulle avråda ifrån att skära grönsaker osv direkt på skivan då det finns en möjlighet att den polerade ytan kan skadas. Större skada gör du nog på kniven som blir trögare. Skärbräda är alltså att rekommendera. Beställ gärna en skärbräda tillsammans med din bänkskiva så matchar du lite! Tyvärr gör vi inte knivar i granit men vem vet! Det kanske kommer!
Hur lätt är det att det blir fläckar?
Förmodligen är graniten det natursten som bäst står emot fläckar. Ljusare granit kan dock vara lite mer känslig än mörk. Var försiktig med rödvinet – torka snabbt bort sura vätskor.
Samtliga våra skivor är impregnerade i fabrik och om du väljer vår installationsstjänst görs ytterligare impregnering vid installation.
Tål granitskivan värme?
Det korta svaret är ”Ja”. Du kan placera varma kastruller på bänkskivan utan problem. Extremt heta avråder vi dock ifrån. En snabb temperaturökning kan orsaka en spricka. Underlägg brukar lösa det mesta och glömmer du bort det så är det inte hela världen – men undvik riktigt heta föremål.


Relaterade inlägg
SKICKA FÖRFRÅGAN på STENSKIVOR
Var vänlig och fyll i formuläret så återkommer vi med en icke-bindande offert inom 2 arbetsdagar.
Få kostnadsfri rådgivning
Få hjälp av våra kökskonsulenter
Det kan vara svårt att veta vad som passar bäst. Vi gör upp till 200 projekt i månaden och har sett det mesta!
Fyll i vårt formulär för konsultering så kommer en av våra kökskonsulenter snart att ta kontakt med dig.